Acupunctuur

Dat acupunctuur een Chinese geneeswijze is, waarbij o.a. met naalden wordt gewerkt, is inmiddels algemeen bekend. Acupunctuur is in het verre Oosten, m.n. China, Japan en Korea, al eeuwenlang de belangrijkste geneeswijze als onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde (T.C.M.). De reden hiervoor is dat de oosterse denktraditie en de acupunctuur in elkaars verlengde liggen. In het Westen, waar de acupunctuur een steeds grotere plaats gaat innemen, wint de gedachte dat het lichaam, de geest en de omgeving van de mens niet los te zien zijn van elkaar, steeds meer terrein. We spreken dan ook, als het gaat om acupunctuur, niet meer over een alternatieve (=andere) maar over een additionele (=toegevoegde) of complementaire (=aanvullende) geneeswijze. Westers en Oosters denken vullen elkaar uitstekend aan.

Acupunctuur is gebaseerd op het begrip energie. Energie die in de natuur zorgt voor o.a. plantengroei, het klimaat, de seizoenen, dag en nacht. In de mens zorgt het voor alle processen die hem tot een levend wezen maken: het kunnen zien en horen, denken en voelen, verteren van voedsel, de ademhaling en het kloppen van het hart, slapen en dromen, het kunnen uiten van emoties en het ontplooien van talenten...kortom alles.

Normaal gesproken, in een gezonde situatie, zijn al die vormen van energie in de mens en zijn omgeving, met elkaar in evenwicht. Ziekte evenwel is, simpel gezegd, een verstoring van deze natuurlijke balans. In die gevallen waarin een lichaam niet in staat is zelfstandig dit evenwicht te herstellen, kan de acupunctuur uitkomst bieden.

Klassieke acupunctuur

Deze gaat uit van de klassieke Chinese filosofie, gebaseerd op het Yin Yang concept.

Ooracupunctuur / auriculoapunctuur

Dit is een moderne vorm van acupunctuur, die ontdekt en ontwikkeld is door de Franse arts Nogier. Hij vond, dat het lichaam geprojecteerd is op de oorschelp. Door in het oor te prikken kun je de organen beïnvloeden. Er zijn twee richtingen:

De Chinese ooracupunctuur. Deze wordt gebruikt ter ondersteuning van de lichaams-acupunctuur behandeling en vooral voor pijnreductie.

De auriculo-therapie. Dit is een meer Westers georiënteerde methode en deze wordt voornamelijk gebruikt voor pijnverlichting en bij de behandeling van verslaving. De auriculo-medicinae (oorgeneeskunde). Hierbij wordt gebruik gemaakt van een speciaal polsfenomeen, de VAS genoemd, en van filters. Op de pols is een overslag te voelen als een (acupunctuur) punt afwijkend is. Hiermee kunnen ziektes opgespoord en behandeld worden.

Elektroacupunctuur

Dr. Voll, een Duitse arts, ontdekte dat homeopathische middelen de meetwaarde van een acupunctuurpunt kunnen veranderen. Hij heeft op grond daarvan een meetmethode ontwikkeld, waarbij inzicht wordt verkregen in de toestand van het lichaam. Door het meten van bepaalde acupunctuurpunten kan de oorzaak gevonden worden voor de klachten van de patiënt. Uitgangspunt is dat het meten van bepaalde acupunctuurpunten inzicht geeft over de (energetische) toestand van bepaalde organen of de orgaanfuncties. Ook kan deze methode gebruikt worden om stoorvelden (die de behandeling belemmeren) op te sporen en te behandelen. (bijvoorbeeld een amalgaamvulling of een sluimerende blindedarmontsteking). Elektro-acupunctuur is een diagnostische en therapeutische methode, waarbij niet met naalden wordt geprikt. De nieuwste methode waarbij allerlei vormen van elektro-acupunctuur worden gecombineerd heet: Raymedy.

Raymedy

Raymedy, voorheen I-Health, het meest uitgebreide en geavanceerde systeem voor meridiaananalyse en frequentietherapie

Raymedy, voorheen I-Health, biedt gezondheidszorg van lichaam en geest met Analyse d.m.v. geavanceerde technologie.

Een unieke therapiemethode ondersteunt het menselijk lichaam door inzet van effectieve elektronische middelen. Spectaculaire resultaten worden bereikt door de combinatie van computertechnologie, Traditionele Chinese Geneeskunde en de Ayurveda, methoden met meer dan 5000 jaren ervaring.

Het oplossen van de puzzel om de oorzaken te vinden van een chronische kwaal is bij i-Health tot een ware kunst verheven. Raymedy biedt daartoe een compleet spectrum aan oplossingen:

Meridiaan-analyse van de gezondheidstoestand. Het lichaam is het meetinstrument
Raymedy "luistert" naar het lichaam. Het i Health systeem biedt scans waarbij het lichaam zélf aangeeft welk probleem de eerste prioriteit heeft, zowel fysiek als mentaal, zowel chronisch als acuut.
Geavanceerde therapie met ingebouwde, ondersteunende frequenties. Kleur- en/of magneetgolfsignalen op acupunctuurpunten doorbreken fysieke en mentaal/emotionele problemen. Krachtige therapiesignalen bestrijden parasieten, bacteriën, virussen en schimmels.
Bestrijding van vijandige organismen als parasieten, bacteriën, virussen, schimmels, enz. Uw lichaam bepaalt waar de problemen zitten. Een zap-scan meet objectief, via het eigen lichaam, aan welke bestrijding of behandeling u actueel behoefte heeft en voert ook die bestrijding uit.
Herstel van de mentale balans, voor sporters, managers enz. Uw juiste persoonlijke kleurcombinatie harmoniseert in zeer korte tijd het emotionele brein zodanig dat er een goede balans ontstaat tussen emotionele en intellectuele hersenactiviteiten.
Posttraumatische Stress. Het herkennen en verwerken van traumatische ervaringen Mentaal-emotionele invloeden rond anorexia, misbruik en rouwverwerking worden in beeld gebracht en met een unieke techniek behandeld.

Dry Needling

Myofasciaal pijnsyndroom (MPS) is de meest voorkomende oorzaak van chronische pijn in het bewegingsapparaat en berust op pijn en stijfheid als gevolg van actieve ‘triggerpoints’, die voorspelbare pijnpatronen (reffered pain) veroorzaken.

Dry Needling omvat het inbrengen van een ‘droge’ (acupunctuur)naald, zonder toevoeging van medicatie. Het concept is gebaseerd op anatomische en neuro-fysiologische principes. Dry Needling is een effectieve techniek voor de behandeling van MPS en is bij uitstek geschikt voor het deactiveren van deze triggerpoints. Sinds 2005 is Dry Needling ook toepasbaar door de daartoe geschoolde Nederlandse fysiotherapeut.

Deze moderne vorm van ‘needling’ mag niet verward worden met klassieke acupunctuur, die gebaseerd is op meridiaanleer en een energetisch gericht concept.

35 ms